Demirdöküm genleşme tankı nedir ?
Demirdöküm genleşme tankı nedir ?
Genleşme tankı bir çok kullanıcı tarafından yanlış tanımlanmaktadır. Bu düşünce ile sizlere Demirdöküm genleşme tankı hakkında çok geniş çaplı bir makale yazarak genleşme tankı ne görevi üstlenir ele alacağız. Öncelikle resimler ile başlayarak Demirdöküm genleşme tankı kombinin neresinde yer alır? (Resim 1) de göründüğü gibi çoğunlukla kombi’nin hemen arka kısmında bulunur. Kombinin üst kısmında baca borusunun arkasından bakıldığında görebilirsiniz. Nadiren bazı markalar kombinin sağ veya sol kısımlarında bulundurur. Araba tekerleklerinde olduğu gibi hava basılan sibop kısmı en üst kısımda bulunur. Alt kısımda ise kalorifer hattına bağlanan dişli bağlantı kısmı bulunur.
Gördüğünüz gibi Demirdöküm genleşme tankı içi kapalı bir kutu gibidir. Görünen kısımda sübop ve bağlantı dişlisi yer alır. İç kısımında mebran vardır. Mebranın için hava ile doldurulur. Tankın büyüklüğüne ve ortamda bulunan tesisatın, petek sayılarına göre hava basıncı hesaplanır. Ortalama ev kullanıcıları için Demirdöküm genleşme tank içerisindeki mebranın hava basıncı 1 bar düzeyinde olur.
Genleşme tankı görevi ”sistemde ısıdan dolayı oluşan fazla suyu depolamaya yarar” Yani şöyle özetlemek gerekirse evinizde 7 metre petek radyatör olduğunu ve kış ayında 50 derecelik bir ısı ile kalorifer sistemini çalıştırır isek sistemde 1,5 bar su basıncı ısınan suyun genleşmesi ile fazlalaşacaktır. Artan su doğal olarak sistemde bulunan su basıncını artıracaktır. İşte burada genleşme tankı devreye girerek fazla suyu içerisine çeker ve su basıncını 1,5 bar da tutar. Eğer Demirdöküm genleşme tankı arızalı veya içerisinde istenilen düzeyde hava olmadığı var sayarsak ısınan tesisat suyumuz litre olarak artacağından dolayı su basıncı yükselir ve cihazın alt kısmında su akıtmasına sebep olur.
Kombi bakımında teknik servisin özenle kontrolünü yapması gereken bir parçadır. Bakımı yapılmayan cihazlar da kış aylarında yoğunlukla karşılaşılan kombi su akıtıyor şikayetinin birinci sebebi Demirdöküm genleşme tankı problemlerinden kaynaklanmaktadır. Uzun süre havası kontrol edilmemiş tankın içerisinden zaman içinde hava bitmektedir. Yine hava bitmesi ile tankın içerisine dolan su mebranı üst kısımda sıkıştırarak yapışmasına neden olur. Bu durumda tankın yenisi ile değiştirilmesi gerekebilir. Kısmende olsa tankın içerisinde bulunan mebranın delindiği de görülmektedir. Sibop kapağı takılı olmayan cihazların daha sık hava bittiğini de bilmeniz gerekir. Eğer kapak takılı değil ise yenisini alarak bir kapak takmak yararınıza olacaktır.
Kombi ve sistemimizde bağlı olan radyatörlerin ısıyı mekanımıza transfer etmesinde içindeki sıvının (su) basıncı çok önemlidir. Bu basınç sistemde akışkanın rahatlıkla sirkülasyon edilmesini sağlar.